Page content

Moet ik wapening toepassen?

Moet ik wapening toepassen?

In dit artikel bespreken we wapening. Is het nodig betonijzer toe te passen in een betonnen keukenblad?

Wapening toepassen

Is het nodig wapening toe te passen in projecten gemaakt met beton van DutchdesignBeton.com?

Doordat onze beton gemodificeerd is, is het bijna twee keer zo sterk als normale constructie beton na volledige uitharding. Er zitten onder andere hele kleine PVA vezels in.
Dan is het in principe erg sterk. Meer dan sterk genoeg voor bijvoorbeeld een keukenblad.

Betonijzer

Als constructies echter groter en dus zwaarder worden, is het bij hele grote projecten raadzaam in de lange delen toch een een stukje betonijzer te gebruiken.Vaak wacht je niet tot volledige uitharding met afwerken. Bij het tillen en draaien zou je wel eens ongewild grote momenten kunnen uitoefenen op je project.

In een project zoals een keukenblad met een uitsparing voor wasbak of kookplaat, is het daarom raadzaam rondom een betonijzer van 6 mm toepassen. Zorg dat het minimaal 2,5 cm van het oppervlak zit, anders kun je het gaan zien. Het ijzer is met name effectief als het aan de onderkant van het uiteindelijke product zit. Met storten kun je het ophangen met een ijzerdraadje dat je later gelijk slijpt met de onderzijde van het eindproduct

Comment Section

2 reacties op “Moet ik wapening toepassen?


Door Dennis op 31 maart 2016

Beste DDB,

betekent dit dan ook dat de rand die normaliter 1,8cm dik is dan veel dikker moet worden om de 2,5 cm vanaf het oppervlak te garanderen? Zowel vaan de bovenkant als de zijkant?


Door Huub de Wilde op 3 april 2016

Hi Dennis, Klopt. De buitenrand is, voor bijvoorbeeld een betonnenaanrechtblad, vaak 5 tot 10 cm dik. Deze geeft ook de sterkte tegen doorbuiging. Hierin kan het stukje betonijzer worden opgenomen. Vaak worden er ook nog een aantal verbindingsribben gemaakt. en bijvoorbeeld een verdikking rond een spoelbak. De binnengedeeltes van het blad kunnen dus gewoon va 18mm gemaakt worden wat veel materiaal maar ook vooral veel gewicht bespaart.

Plaats een reactie


*