Hoe maak ik een blad dat doorloopt aan de zijkant?
DIY
Manon
DIY
06/26/2020
3 min
0

Hoe maak ik een blad dat doorloopt aan de zijkant?

06/26/2020
3 min
0

Een betonnen werkblad dat doorloopt tot op de vloer is prachtig! Een zogenaamde “waterfall edge” kan een uitdaging zijn om te maken.

Er zijn drie manieren:

  1. Ter plaatse een bekisting maken en het werkblad bovenop de keuken storten
  2. Twee rechte stukken op elkaar
  3. In verstek

Twee rechte stukken op elkaar

De tweede manier is het eenvoudigste, je maakt aan apart zijpaneel dat je netjes kunt stellen. Daar bovenop leg je dan het werkblad. De ontstane naad kit je af.

Dat is eigenlijk wat we altijd aanraden. Het kan natuurlijk dat je dat niet zo mooi vindt en het anders wilt hebben. Dan zijn de andere twee manieren een optie.

Bekisting

Een bekisting maken ter plaatse en de zijwand gelijk met de bovenkant van de kastjes storten is een andere klassieke optie.  Zorg dat de zijwanden van het staande deel van de mal extra stevig zijn uitgevoerd. Pas op: De soortelijke massa van beton is hoog en de mal kan openbuigen als deze niet zwaar genoeg is uitgevoerd. Natuurlijk vergt het netjes afwerken van een ter plaatste gestort wat extra aandacht. Het is een goede optie.

Verstek

In verstek maken is de derde optie en zeker niet de eenvoudigste, maar het resultaat kan zeer goed uitpakken. Groot voordeel is dat het blad in een werkplaats gemaakt kan worden.

Als het werkblad op de keuken kan liggen en de zijkant heeft geen ondersteunende functie, dan kun je het gewoon in verstek maken en de zijkant later tegen de keuken plaatsen en vastlijmen.

Moet de zijkant ook het blad ondersteunen, omdat er bijvoorbeeld een koelkast of vaatwasser gepland is en kast het blad niet kan ondersteunen, dan wordt het lastiger.

De truc is om het blad zo uit te voeren dat alleen de buitenzijde in verstek is en de binnenkant eigenlijk gewoon op de zijkant ligt, net als bij het uitvoeren in twee rechte stukken.

Zorg dat er de rechte stukken die later op elkaar moeten komen te liggen ietsje korter worden uitgevoerd. Bij het plaatsen hebt je dan wat speling, de naad die ontstaat kun gebruiken om met vulplaatjes de zijkant te stellen en vast te lijmen.

Kit bij het maken van de mal ook de scherpe stukken van het verstek netjes. Superscherp kun je de verstekken niet maken, anders breken er snel stukjes af.

Als de betonnen elementen klaar zijn moeten ze geplaatst worden. Maak op de plek waar de zijkant moet komen een tijdelijke ondersteuning. Leg eerst het blad op zijn plek en fixeer het. Zet je eerst de zijkant neer dan is het lastig om het geheel zo te stellen dat de naad netjes evenwijdig loopt.

Daarna plaats je ze zijwand en stel je de naad netjes. Je kunt de zijwand met vulplaatjes iets omhoog stellen en naar binnen of naar buiten. Ben je tevreden dan fixeer je het geheel door de naden van binnenuit met polymeerkit te vullen. Als die is uitgehard, dan kan het houten frame weggehaald worden en is het één geheel.

Het beste is om het blad en de zijkant te sealen voor het plaatsen.

De naad aan de buitenkant van het verstek kun je afkitten of vullen met epoxy. (Netjes afplakken!) Breng de epoxy op kleur met wat NR.8 RepairColor van CRTE.  Na het uitharden afschuren en polijsten.

Stap 1: de mallen

Stap 2: de losse stukken

Stap 3: Het resultaat

 

Veel succes met het project!

Reacties
Categorieën