Kleuren van beton

Welke kleur heeft beton? Daar kun je over van mening verschillen. Het ligt er vooral aan waar het cement vandaan komt. Is het Portland cement of hoogovencement? Hoe zuiver is het? Welke vervuilingen bevat het?

Portland cement is bijvoorbeeld een natuurproduct, maar wat is de natuurlijke kleur van de grond waar het cement is gewonnen? Dat speelt allemaal mee of cement echt grijs is of meer richting zwart, bruin, groen of blauw neigt. De producten die DutchDesignBeton verkoopt zijn daarom allemaal gebaseerd op WITTE Portland cement en witte toeslagmiddelen. Daar wordt kleurstof aan toegevoegd.

Kleuren van beton

De kleurstoffen zijn vaak gebaseerd op stoffen en verbindingen die in de natuur voorkomen zoals ijzeroxide en koolstof. Om beton te kleuren moet in je een bepaalde verhouding kleurstof toevoegen aan de hoeveelheid cementgebonden materiaal. Dit wordt uitgedrukt in een percentage (%) van de totale hoeveelheid cementgebonden materiaal. (% TCB, Total Cementious Binder) In die berekening tellen de toeslagmiddelen mee als cement.

De NR2. BaseColors van CRTE zijn zo uitgebalanceerd, dat ze met een pakket CRTE, een zak Buddy Rhodes Craftsman Mix of GFRC Blended Mix de kleur produceren zoals aangeven. Het mooie is dat het elke keer weer hetzelfde is en je niet zelf hoeft te wegen. Twijfel je over de kleur, dan kun je via het contactformulier altijd een monster aanvragen. De Buddy Rhodes Pure Pigments gaan een stapje verder. Die bieden meer vrijheid voor de verwerker. Daarmee zul je alleen wel moeten wegen om de gewenste kleurstelling te bereiken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen