Hoe stort ik een betonnen blad op de keuken?
14 februari 2020 
2 min. leestijd

Hoe stort ik een betonnen blad op de keuken?

Je hebt een nieuwe keuken gekocht en wilt zelf een betonnen keukenblad maken of je wilt je oude keuken een nieuwe look geven. Maar dan komt de vraag hoe ga je dit doen? In dit blog delen wij onze tips over het storten van een betonnen keukenblad. Je hebt vast de volgende termen al voorbij zien komen Ter plaatse storten, in het werk storten, Cast in place, Hard Trowel. We kunnen je gerust stellen met alle termen wordt er hetzelfde mee bedoeld.

Storten van beton

Met materialen van CRTE kunnen projecten met een dikte van ongeveer 2 cm gemaakt worden. Dat bespaart materiaal en daardoor wordt het product dus lichter. Het is dan zaak een tijdelijke mal voor de voorrand van het keukenblad op de gewenste hoogte te maken. Soms is een project te groot om in een mal te bouwen of past het niet. Met een beetje handigheid lukt het ook dan prima om project ter plaatse te storten (Cast in place) en een glad resultaat te boeken. Dat kan met de producten van CRTE.

De keukenkastjes kun je met een plaat geplastificeerde spaanplaat of een Wediplaat dicht maken. Zaag de kopse kanten onder een hoek van 10 graden. Plak de kopse kant af met verpakkingstape zodat het geen water opneemt en het beton niet hecht. Het oppervlak kun je eventueel verder opdikken met een laag van drukvast schuim zoals Roofmate of Styrodur.

Het product kan dan aangemaakt worden. Haal bij één van de pakken NR3. Adpak de vezels eruit en meng die met de overige pakken mee. De vezels zitten onderin het pak en kunnen er makkelijk uitgehaald worden als het pak op z’n kop opengemaakt wordt. Eventueel kun je het met een keukenzeef zeven. Een deel maak je dus zonder vezels aan. Stort het blad vol met beton met vezels tot 0,5 cm onder de rand. Vul aan met een laagje beton zonder vezels van 0,5cm.

En dan…

Haal het beton vlak met een houten lat, aan aluminium kleeft het beton en krijg je golven. Strijk vlak met een houten spaan of een kunststof schuurbord. Dek het oppervlak af met een katoenen laken met daarover plasticfolie. Het katoen verdeelt het vocht en het plastic zorgt dat het beton niet uitdampt. Eventueel kun je daar nog dekens overheen leggen. Het beton houdt dan de warmte vast die bij het uitharden ontstaat en daardoor verloopt dat proces sneller. Als het beton gaat aanharden wrijf je het met de houten spaan of het schuurbord vlak. Gebruik ronddraaiende bewegingen. Wederom afdekken met katoen, plastic en dekens. Als het dan bijna hard is, kun je het oppervlak met een stalen spaan spiegelglad maken. Eventueel kun je het oppervlak bevochtigen met de plantenspuit om de spaan makkelijker te laten glijden.

Als het blad goed ingepakt is geweest, kan het vaak al de volgende dag geschuurd worden. Mochten er nog wat vezels uitsteken kunnen die met de verfbrander verwijderd worden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen