Beton aanmaken: hoeveel water moet ik gebruiken?
08 december 2015 
0 min. leestijd

Beton aanmaken: hoeveel water moet ik gebruiken?

In dit artikel bespreken we het gebruik van water bij het aanmaken van beton.

Hoeveel water gebruik ik om beton van DutchDesignBeton aan te maken?

Beton heeft water nodig om hard te worden. Alleen teveel water kan bijvoorbeeld krimp veroorzaken met alle andere problemen van dien.

De voorgeschreven hoeveelheden water in de instructiefilmpjes zijn daarom altijd conservatief. Hoe de dikte van het mengsel wordt,  is tevens afhankelijk van de temperatuur en ook het zand bevat vaak nog best veel water.
Als je teveel water toevoegt gaat het schiften. Dat is lastig omdat er een natte laag op ligt, maar kan verder geen kwaad.

Als het mengen lastig gaat, kun je in een eerder stadium vast wat zand toevoegen, dat maakt het mengsel losser. Blijf voorzichtig met water.

Na het aanmaken van beton: Het mengsel verdelen

Het mengsel lijkt soms een beetje dik en wil graag bij elkaar blijven. Door te vibreren kun je het makkelijker verdelen.
Trillingen overbrengen op het betonmengsel is helaas lastig. Eerst goed verdelen met de troffel is dan ook belangrijk. Zorg at je geen lucht insluit. Een beetje water met de plantenspuit sprenkelen over het mengsel kan je ook helpen.

Over de schrijver
Huub de Wilde
Door

Huub de Wilde

op 03 Apr 2016

Vragen over water-toevoegen-aan-beton? Stel deze vraag hier op ons forum. Uw vraag is vaak ook interessant voor andere mensen en wij beantwoorden graag met raad en daad.

Reactie plaatsen